SKL (Sveriges kommuner och landsting) har i ett remissyttrande uttalat att det bör utredas huruvida transkillar (de som har förmåga att bli gravida p.g.a. att de, efter att tvångssteriliseringen togs bort, inte är steriliserade) ska få hjälp med assisterad befruktning ifall de behöver det. Orsaken till att detta ens bör utredas är ”barnperspektivet”.

Etiska och andra överväganden saknas således när det gäller assisterad befruktning för KtM-personer. En analys bör utföras ur barnperspektivet innan ställningstagande tas till om gruppen ska omfattas av förslaget

Det kära gamla barnperspektivet nu igen! Kan vi inte slippa den klyschan? Om vi på gruppnivå ska börja gå in och säga att vissa grupper rent etiskt inte bör (få hjälp med att) skaffa barn så är vi ännu en gång ute på den där hala isen där vi så väldigt gärna verkar vilja halka omkring.

Ärligt talat, många människor därute borde inte få skaffa barn om vi ska tänka på barnens bästa. Men det kommer vi aldrig undan – och just transkillar är nog inte värre än några andra. Även om (vissa av oss) är något så onaturligt som män med livmoder.

Morrar Tekoppen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 + tolv =