Tekoppens tankar

Hetare

Sommaren 2018 släpptes antologin Hetare på Rabén & Sjögren. Elva queera sexnoveller för unga vuxna, där jag skrivit “Allt jag vill”, om två transkillar som lever tillsammans – och duschar tillsammans, för att inte slösa på vatten…

Övriga tio noveller är skrivna av Anna Ahlund, Saga Becker, Moa Eriksson Sandberg, Kristofer Folkhammar, Pernilla Gesén, Anna Jakobsson Lund, Eli Levén, Sara Lövestam, Sara Ohlsson och Joel Mauricio Isabel Ortiz. Initiativet till Hetare tog Anna Ahlund, som också är redaktör för antologin tillsammans med Cina Friedner.

Baksidestext

Hetare handlar om hungriga blickar, bultande skrev, blossande kinder och ansträngd andning. Om den första kärleken som kan göra ondare än den vassaste knivsudd. Och om den renaste och skäraste lyckan. Om skuld och skam, om förbjuden kärlek och om snuskiga tankar som inte tål dagens ljus. Om när pulsen sticker iväg och huden knottrar sig bara för att huvudpersonen vet att det inte finns någon annanstans på denna jord som hen hellre vill vara i just detta exakta ögonblick.

Vi gav ett tiotal orädda författare uppdraget att skriva varsin berättelse. Kravet var att inte stanna utanför sovrumsdörren, utan följa med in och låta läsaren vara med. Resultatet blev en samling heta berättelser om sex. Om kärlek. Och om bristen på det samma.

I media

Sagt om boken

Perspektivet är självklart och opretentiöst queert. […] [E]rotisk litteratur är brukslitteratur (vilket också gör den generande att recensera): halva poängen är att man blir kåt. Med tanke på hur många grafiska skildringar av samlag – världsomvälvande, bra, mediokra sådana – ”Hetare” innehåller, vågar jag påstå att de flesta läsare inte behöver oroa sig för den saken. Ge den inte till närmaste tonåring: håll tummarna för att vederbörande upptäcker den själv.

– Rebecka Kärde i HD/Sydvenskan

Om man har lätt för att rodna är det ingen novellsamling att ta med på bussen om jag säger så. Novellsamlingen är väldigt inkluderande och de allra flesta noveller, om inte samtliga, skildrar sex och kärlek som faller utanför den heterosexuella normen. Här finns helt enkelt plats för all kärlek.

Romeo and Juliet

Med böcker som Hetare slipper kanske fler tonårstjejer stå där och bita tillbaka frustrationen när läraren undrar varför de inte tycker upp den triljonte boken om en kille och en tjej som blir kära i varandra, när alla andra identifierar med den. […] En favorit i samlingen blir även Sebastian Lönnlövs Allt jag vill. En romantiskt vardaglig berättelse där könsdysforin finns ständigt närvarande och som belyser hur absurt transpersoner egentligen behandlas under en könskorrigering. Balanserar humor och ömhet på ett fint vis.

Lacrimamens

Oavsett vem man är eller vad man tänder på så bör man läsa en bok som denna när man börjar utforska sin egen och andras kroppar!

Bokbesatt

Uppläsningar