*
Hetare
Sommaren 2018 släpptes antologin Hetare på Rabén & Sjögren. Elva queera sexnoveller för unga vuxna, där jag skrivit “Allt jag vill”. Övriga tio noveller är skrivna av Anna Ahlund, Saga Becker, Moa Eriksson Sandberg, Kristofer Folkhammar, Pernilla Gesén, Anna Jakobsson Lund, Eli Levén, Sara Lövestam, Sara Ohlsson och Joel Mauricio Isabel Ortiz. Initiativet till Hetare tog Anna Ahlund, som också är redaktör för antologin tillsammans med Cina Friedner.
“Med böcker som Hetare slipper kanske fler tonårstjejer stå där och bita tillbaka frustrationen när läraren undrar varför de inte tycker upp den triljonte boken om en kille och en tjej som blir kära i varandra, när alla andra identifierar med den. […] En favorit i samlingen blir även Sebastian Lönnlövs Allt jag vill. En romantiskt vardaglig berättelse där könsdysforin finns ständigt närvarande och som belyser hur absurt transpersoner egentligen behandlas under en könskorrigering. Balanserar humor och ömhet på ett fint vis.”
*
Världen vi lämnar
Föreningen Arbetarskrivare ger ungefär vartannat år ut en antologi med skönlitterära texter i olika genrer. 2020 års antologi – den tolfte i ordningen – heter Världen vi lämnar. Redaktörer är Jens Paulsson och Hanna Wikman, formgivare Carola Ankarborg. Jag deltar med en diktsvit är väldigt glad över sällskapet från fyrtiotvå andra skribenter:
Anna Arvidsdotter, Emil Boss, Jenny Wrangborg, Micke Evhammar, Linnea Garli, Erik Haking, Camila Alexandra Hidalgo, Marie Hållander, Henrik Johansson, Stina Künstlicher, Nino Mick, Karin Nilsson, Ellen Nordmark, Freke Räihä, Jan Samuelsson, Mija Åhlander, Vanessa Leontina Allerth, Elliot Baron, Jihye Brissman, Christine Bylund, Johanna Carshall, Johan Hannu Fagervall, Johanna Gustafsson-Ahlzén, Tomas Herngren, Marie-Louise Hugmark, Jonna Joro, Martin Joviken, Ylva Emel Karlsson, Carl Krantz, Sanna My Lodin, Jesper Lundby, Helle Milegård, Kajsa Paulsson, Marcus Regnander, Emma Rolén, Mats Runvall, Stellan Sandberg, Ranjani Srinivasan, Petra Thorgren, Frank Jimmy Vulovic, Mika Wiborgh och Emlan Wolke.
Läs mer om antologin på Föreningen Arbetarskrivares hemsida.
*
Andra röster, andra rum
Andra röster, andra rum – i original Other Voices, Other Rooms – var Truman Capotes debutroman och kan beskrivas som ett slags spökhistoria, om än inte på det sätt en typisk läsare förväntar sig. I centrum står Joel Knox, tretton år gammal och tämligen ensam i världen efter att hans mamma har dött. I bokens inledning anländer dock ett brev från den fader som Joel aldrig har träffat, och som nu vill att Joel kommer och bor med honom. Väl framme på den förfallna herrgården i Alabama inser Joel att gården, och människorna som bor där, ruvar på många hemligheter.
Boken väckte viss skandal när den utkom 1948, både på grund av det utmanande författarfotot och det queera innehållet. Jag har skrivit förordet till Modernistas nyutgåva (2020) av Per Erik Wahlunds översättning och är väldigt glad över det spännande researcharbetet, som lärde mig mycket både om Capote och queer amerikansk 1900-talshistoria.
*
Staden i den svenska romanen
“Staden och romanen dansar genom tidens strömmar. Från det tidiga 1800-talets borgerliga offentlighet till vår tids nordic noir med mord, mörker och melankoli. Oavsett tid har den svenska romanens lins varit unik. Men vad har romanen skildrat?
Staden i den svenska romanen är den första svenska antologin som utforskar stadens puls genom romanerna från dunkla gränder till glittrande gator.”
Antologin utkom 2024 på Timbro förlag. Jag medverkade med en text om det queera Stockholm i litteraturen.
Redaktörer var Erik Luth, Björn Hasselgren och Henrik Dalgard. Övriga medverkande var Alexandra Borg, Anna Victoria Hallberg, Brita Planck, Elin Hjelmestam, Eva Ström, Gun-Britt Sundström, Johan Jönsson, Lyra Ekström Lindbäck, Marie Demker, Marie Öhman, Mikaela Blomqvist, Per Hagman och Sten Wistrand.
*
Poesiåret 2018, 2022 & 2023
Poesiåret är en serie antologier som ges ut av Örnen och kråkan, med alla de poesirecensioner som under året har publicerats på sidan.
Jag deltar i Poesiåret 2018 med en recension av Erik Bergqvists Skuggas vikt, i Poesiåret 2022 med en recension av Lina Ekdahls Du är inte full, du är fylld och i Poesiåret 2023 med två recensioner – av Eva-Stina Byggmästars Vill du kyssa en rebell och Judith Kiros Det röda är det gränslösa.
*
Röster om att läsa och skriva
I antologin Röster om att läsa och skriva (2020) bidrar jag med essän “Skrivskrift och skrivdrift. Att läsa och skriva om skrivandet”. Antologin utkom på förlaget Trolltrumma, med Cecilia Davidsson som redaktör, och innehåller texter skrivna av lärare och (före detta) studenter på Linnéuniversitetets kurser i kreativt skrivande – närmare bestämt fjorton essäer, om allt ifrån berättandets ursprung och novellens inre väsen till skrivkramp och konsten att lyssna till det som (ännu) inte finns.
Boken vänder sig till alla som är intresserade av skönlitterärt skrivande. Några av de övriga medverkande är Cecilia Davidsson, Magnus Eriksson, Helga Krook, Niklas Rådström, Niklas Schiöler och Vasilis Papageorgiou.