Tekoppens tankar

Antologier & förord

Världen vi lämnar

Föreningen Arbetarskrivare ger ungefär vartannat år ut en antologi med skönlitterära texter i olika genrer. 2020 års antologi – den tolfte i ordningen – heter Världen vi lämnar. Redaktörer är Jens Paulsson och Hanna Wikman, formgivare Carola Ankarborg. Jag deltar med en diktsvit är väldigt glad över sällskapet från fyrtiotvå andra skribenter:

Anna Arvidsdotter, Emil Boss, Jenny Wrangborg, Micke Evhammar, Linnea Garli, Erik Haking, Camila Alexandra Hidalgo, Marie Hållander, Henrik Johansson, Stina Künstlicher, Nino Mick, Karin Nilsson, Ellen Nordmark, Freke Räihä, Jan Samuelsson, Mija Åhlander, Vanessa Leontina Allerth, Elliot Baron, Jihye Brissman, Christine Bylund, Johanna Carshall, Johan Hannu Fagervall, Johanna Gustafsson-Ahlzén, Tomas Herngren, Marie-Louise Hugmark, Jonna Joro, Martin Joviken, Ylva Emel Karlsson, Carl Krantz, Sanna My Lodin, Jesper Lundby, Helle Milegård, Kajsa Paulsson, Marcus Regnander, Emma Rolén, Mats Runvall, Stellan Sandberg, Ranjani Srinivasan, Petra Thorgren, Frank Jimmy Vulovic, Mika Wiborgh och Emlan Wolke.

Läs mer om antologin på Föreningen Arbetarskrivares hemsida.

Hetare

Sommaren 2018 släpptes antologin Hetare på Rabén & Sjögren. Elva queera sexnoveller för unga vuxna, där jag skrivit “Allt jag vill”, om två transkillar som lever tillsammans – och duschar tillsammans, för att inte slösa på vatten…

Övriga tio noveller är skrivna av Anna Ahlund, Saga Becker, Moa Eriksson Sandberg, Kristofer Folkhammar, Pernilla Gesén, Anna Jakobsson Lund, Eli Levén, Sara Lövestam, Sara Ohlsson och Joel Mauricio Isabel Ortiz. Initiativet till Hetare tog Anna Ahlund, som också är redaktör för antologin tillsammans med Cina Friedner.

I samband med boklanseringen blev jag intervjuad i Stockholm direkt om varför det behövs fler böcker med och av transpersoner.

Sagt om Hetare

Perspektivet är självklart och opretentiöst queert. […] [E]rotisk litteratur är brukslitteratur (vilket också gör den generande att recensera): halva poängen är att man blir kåt. Med tanke på hur många grafiska skildringar av samlag – världsomvälvande, bra, mediokra sådana – ”Hetare” innehåller, vågar jag påstå att de flesta läsare inte behöver oroa sig för den saken. Ge den inte till närmaste tonåring: håll tummarna för att vederbörande upptäcker den själv.

– Rebecka Kärde i HD/Sydvenskan

Om man har lätt för att rodna är det ingen novellsamling att ta med på bussen om jag säger så. Novellsamlingen är väldigt inkluderande och de allra flesta noveller, om inte samtliga, skildrar sex och kärlek som faller utanför den heterosexuella normen. Här finns helt enkelt plats för all kärlek.

Romeo and Juliet

Med böcker som Hetare slipper kanske fler tonårstjejer stå där och bita tillbaka frustrationen när läraren undrar varför de inte tycker upp den triljonte boken om en kille och en tjej som blir kära i varandra, när alla andra identifierar med den. […] En favorit i samlingen blir även Sebastian Lönnlövs Allt jag vill. En romantiskt vardaglig berättelse där könsdysforin finns ständigt närvarande och som belyser hur absurt transpersoner egentligen behandlas under en könskorrigering. Balanserar humor och ömhet på ett fint vis.

Lacrimamens

Oavsett vem man är eller vad man tänder på så bör man läsa en bok som denna när man börjar utforska sin egen och andras kroppar!

Bokbesatt

Andra röster, andra rum

Andra röster, andra rum – i original Other Voices, Other Rooms – var Truman Capotes debutroman och väckte viss skandal när den utkom 1948, både på grund av det utmanande författarfotot och det queera innehållet. Jag har skrivit förordet till Modernistas nyutgåva (2020) av Per Erik Wahlunds översättning och är väldigt glad över det spännande researcharbetet, som lärde mig mycket både om Capote och queer amerikansk 1900-talshistoria.

Röster om att läsa och skriva

I antologin Röster om att läsa och skriva (2020) bidrar jag med essän “Skrivskrift och skrivdrift. Att läsa och skriva om skrivandet”. Antologin utkom på förlaget Trolltrumma, med Cecilia Davidsson som redaktör, och innehöll texter skrivna av lärare och (före detta) studenter på Linnéuniversitetets kurser i kreativt skrivande.