2023: livet, läsningen & resten

2023: livet, läsningen & resten

Det känns lite deppigt att jag i princip bara gör ett inlägg per år, men bättre det än ingenting alls, kanske…

Livet & jobben

2023 var året då jag fyllde 35 och började få rejält med vita strån i skägget. Jag vet att jag fortfarande är relativt ung, men jag börjar känna av att jag åldras, att tiden går väldigt fort och att den räcker till mindre och mindre.

2023 var framför allt året då jag gifte mig – ett drop in-bröllop på Åkeshovs slott, en majdag med väldigt fint väder och härlig stämning. Någon större bröllopsfesten blev det inte i år, men planeringen pågår för fullt, så om inga stenar faller ner från himlen blir den av i april 2024.

2023 var också året då databasen Queerlit äntligen tog klivet bort från arbetsbordet, ut i världen. Jag är oerhört stolt och glad över att ha fått vara en del av det här projektet, som helt avslutas nästa år, och sedan ska vidareförvaltas av KvinnSam.

2023 blev dessutom året då jag slutade på Nacka gymnasiums bibliotek, efter nästan sju år som gymnasiebibliotekarie. När jag började var det en tillfällig tjänst i ett år, och efter det hade jag tänkt mig att jag skulle göra något helt annat. Sedan blev jag kvar ett år till, och blev inlasad. Jag har haft väldigt roligt och lärt mig enormt mycket, men nu blir det i alla fall något helt annat: en doktorandtjänst i litteraturvetenskap på Göteborgs universitet, så det blir en hel del pendlande de närmaste åren. Tur att jag gillar tåg – och att SJ precis ska halvera tågtrafiken till just Göteborg…

Alltihop känns både skrämmande och spännande, men att få nörda ner sig på betald arbetstid så länge är ju helt osannolikt lyxigt! Jag ska undersöka hur synen på vad som är lämpligt att läsa – och att tillhandahålla på bibliotek – har förändrats under 1900-talet.

Läsningen

Under 2023 läste jag 252 böcker, varav:

 • 93 diktsamlingar
 • 51 romaner
 • 33 faktaböcker
 • 27 (själv)biografier
 • 22 lättlästa
 • 11 bilderböcker
 • 7 ungdomsböcker
 • 6 tecknade serier
 • 6 essäistik
 • 4 kapitelböcker
 • 3 novellsamlingar
 • 124 pappersböcker
 • 101 ljudböcker, varav 7 tillhörde kategorin sovbok (d.v.s. faktaljudböcker med monoton inläsning som jag lyssnar på för att somna)
 • 27 e-böcker
 • 115 lästa för Queerlits räkning
 • 108 riktigt bra
 • 85 hbtqi-böcker
 • 58 klassiker
 • 50 som var tjockare än 250 sidor
 • 5 riktigt dåliga

Några favoriter är samlade som collage i det här galleriet:

Skrivandet & skapandet

På skrivfronten har jag kommit en bra bit med min Stora Roman, och tanken är att ha ett manus klart att skicka till förlag innan 1 februari, då doktorandtjänsten börjar.

Annars har fotandet, både det digitala och det analoga, tagit mycket av min tid de senaste åren. I år var jag för första gången med på en större utställning, i och med att tre av mina bilder blev antagna till Dokfotosalong 2023, på Arbetets museum i Norrköping. Mer om det kan den hugade läsa på min fotosida, som är under långsam uppbyggnad.

Musiken

Årets kanske största, och dessutom första musikupptäckt var Ethel Cain. Många av hennes låtar har gått varma i mina högtalare under året, men “American Teenager” är ändå favoriten:

Annars var Hoziers skiva en av årets höjdpunkter, särskilt som jag fick i födelsedagspresent att gå på hans novemberkonsert i Stockholm. Det är länge sedan jag njöt så mycket av en konsert! “Francesca” är den stora favoriten från nya skivan, och den gjorde sig väldigt bra live!

Övrigt

Har du för lite sötsaker i ditt instaflöde? Jag och min man har just startat kontot @fikandefikusar, med bara bullar, kakor, bakelser och en och annan pralin mellan varven.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 12 =