Identitetspolitik?

Identitetspolitik?

De enda som anses föra identitetspolitik är de som har en minoritetsidentitet. Jag är övertygad om att alla utgår från sina identiteter (arbetarklass/medelklass, man/kvinna etc.)

Vi påverkas av det andra säger, skriver, uttrycker. Vi måste få reagera och ge svar på tal, utifrån vilka vi själva är. Visst är det tråkigt att kritisera någon utifrån dens identitet, men om någon som t.ex. inte själv är transperson säger något om transpersoner så kan den inte heller vänta sig att alla bara ska sitta och nicka och le. Alla, inklusive transpersoner, har rätt att reagera och delge sina tankar, föreslå bättre sätt att uttrycka sig etc. – på ett så konstruktivt sätt som möjligt.

Det får inte bli så att transpersoner inte är välkomna ens i den debatt som rör dem själv, om de är fräcka nog att vara kritiska mot argument och formuleringar. Våra identiteter är en tillgång. Och alla utgår från sin identitet. Att minoriteter ska sluta låtsas om sina identiteter har ingenting med solidaritet att göra. Om vi inte alla kan se varandras identiteter, erkänna dem och respektera dem så finns det ingen solidaritet.

/Tekoppen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − sex =