Två utställningar på Fotografiska

Två utställningar på Fotografiska

Just nu har Fotografiska (förutom en utställning med de bilder som vunnit pressfototävlingen Årets bild) två utställningar: Martin Parr och Andres Serrano. Väldigt starka och bra, på varsitt sätt.

Martin Parr är en brittisk fotograf som fotar vardagliga bilder på människor, som ur ett fotoalbum, men med en blick för bilder och en rå blixt som naglar fast det äckliga och fula i oss alla och det liv vi lever. Färgerna är ofta enormt starka. Inte bilder som gör en lycklig och harmonisk, men ett häftigt uppvaknande och väldigt välgjort.

Andres Serrano är mest känd för “Piss Christ” – en Kristus-staty sedd genom kiss. Han utforskar ofta just statyer och lika ofta kroppsvätskor. Blod, kiss, sperma… Religion, sexualitet och död syns i hans bilder. Han fotar explicita, normbrytande sexscener liksom döda kroppar och bajs. Dessutom porträtterar han både tiggare och Ku Klux Klan. Provocerande? Javisst. Och samtidigt nästan alltid vackert. Som vanligt har Fotografiska inget sätt att visa för besökaren att det kan vara explicita bilder. Barn springer omkring bland både lik och personer som kissar i varandras munnar.

Två olika fotografskap som båda är starkt tankeväckande och konstnärliga! Googling rekommenderas, det finns massor av bilder på nätet! /Tekoppen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 − nio =