Besök på Magasin III

Besök på Magasin III

Idag var jag på Magasin III i Stockholms frihamn för första gången och vandrade genom tre utställningar:

Like A Prayer. Etrustiska votivgåvor, lerfigurer i form av olika kroppsdelar som offrades för att återfå hälsa, samsas med nutida skulpturer i metall, glas, lera och andra material. Konstnärerna är från olika håll i världen och har olika stil, men ett genomgående tema är dels kroppslighet, dels våldet i  världen. Medverkande konstnärer: Eitan Ben-Moshe, Louise Bourgeois, Jake & Dinos Chapman, Mona Hatoum, Emil Westman Hertz, Sigalit Landau, Matts Leiderstam, Sirous Namazi, Maria Nepomuceno, Lars Nilsson, Linus Nordensson Spångberg, Ulf Rollof, Peter Schuyff, Per B Sundberg.

The Nature of Particles. Goyas etsningar med krigstema möter bröderna Jake och Dinos Chapman. En stark utställning med å ena sidan massor av rå sexualitet, å andra sidan våld och obehagligheter. Mitt i rummet står statyer med Ku Klux Klan-kåpor och färggranna, virkade sockor. Värst och mest drabbande är “The Sum of All Evil”, där massor av små figurer – Ronald McDonald, hakkorsprydda soldater, utmärglade, ihopvuxna, kentauriska – slaktar och korsfäster varandra. Allt annat än trevligt. Och i taket trängs citat där alla bokstäver är lika naket mörka som de ord de formar. Dessutom finns en biosalong där du tittar på våldsamma videoverk tillsammans med fler Ku Klux Klan-statyer.

Aether and Einstein av Christine Ödlund. Konst i form av tavlor och växter, där det genomgående temat är hur växter kan kommunicera kemiskt med varandra, särskilt om de utsätts för stress.

Häftiga lokaler, väl sammansatta utställningar och aktuell konst och ett riktigt bra café. Plus att en fick matiga broschyrer med information om konstnärerna och konstverken. Jag kommer att återvända till Magasin III och börjar kolla kurser i konstvetenskap på bussen därifrån…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 15 =