Latin!

Latin!

gu

Jag har nog aldrig varit så glad över ett VG, även om det här inte direkt var någon ren latinkurs. Men att lära sig mer om latin och samtidigt fatta en massa om språk, språkhistoria, idéhistoria, litteraturhistoria och historia i renaste allmänhet, var verkligt givande.

Vår enda kursbok var Tore Jansons “Latin. Kulturen, historien, språket”. Om latinets historia, med en skrämmande genomgång av grammatiken – och en ordlista som jag bestämde mig för att läsa igenom, även om det inte ingick i kursen. Oj, så spännande det var, om än lite mastigt och torrt emellanåt… Latin lever verkligen vidare i moderna språk – halva svenskans ordförråd kommer ursprungligen från latinet, men ofta via diverse andra språk.

Bildresultat för tore jansson latin

Jag hade även stort nöje av Karin Westin Tikkanens “Latinska ord”, som populärvetenskapligt (i ordets allra bästa mening) går igenom vissa latinska ord och hur de lever vidare idag.

Bildresultat för latinska ord tikkanen

Nu är jag lite hooked på latin och har fått för mig att jag kanske ska kunna lära mig det, även om grammatiken är oerhört skrämmande. Jag har länge velat satsa mer på mina alltför obefintliga språkkunskaper och tänker att om jag väl knäcker koden till latin, då borde jag banne mig kunna lära mig nästan vad som helst…

Fick denna bok i julklapp: “Vivat Lingua Latina!” av Staffan Edmar. Om jag någonsin lyckas ta mig igenom den så finns det en uppföljare också, “Vivat Litteratura Latina!”

Bildresultat för vivat lingua latina

Jag funderar på att någon gång framöver gå en ren högskolekurs i ren latin. Jag gjorde faktiskt sen anmälan till en kvartfartskurs på Linnéuniversitet, just för att jag just hade fått dess kurslitteratur i julklapp, men blev reserv 260 – kul att så många andra ville läsa latin!

Stockholms Universitet har en helt öppen introduktionskurs i latin – ingen anmälan, inget specifikt schema, bara att kämpa på och helt frivilligt att tenta av. Just saying…

Men först och främst ska jag lyssna på Bildningspoddens avsnitt om latin.

Gott nytt språk- läsår!

/Tekoppen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 − 7 =