Samtal på Transfest

Samtal på Transfest

Lördagen 30 mars kl. 16.30-17.30 samtalar jag och Sam Holmqvist om translitteraturhistoria, på fina Trans Fest Stockholm. Hela programmet hittar du här.

Translitteraturens dolda historia (samtal)

Under de senaste åren har den svenska translitteraturen exploderat i omfattning och utforskat många nya områden. Men hur ser translitteraturhistorien ut – och hur har olika sätt att se på kön format de litterära skildringarna? Skönlitteraturen har alltid rymt könsöverskridanden – från fornnordiska myter och antikens Grekland till Shakespeare, 1800-talsromanerna och 1900-talets explosion av självbiografiska berättelser. Detta samtal om skönlitteratur, normer och läsning bjuder på både boktips, bokvarningar och diskussioner.

Sam Holmqvist är litteraturvetare och har skrivit avhandlingen ”Transformationer: 1800-talets svenska translitteratur genom Lasse-Maja, C.J.L. Almqvist och Aurora Ljungstedt” (2017). Sebastian Lönnlöv är bibliotekarie och författare, bland annat till bokguiden ”HBTQ – Böcker bortom normen” (2014). Tillsammans satsar de på att skapa databasen Queerlitt, som ska samla svensk HBTQI-litteratur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − sju =