Malte Persson: Dikter

Malte Persson: Dikter

Nyord: Revbenspersienner – Såpbubblehinnelika

Alliterationer: Pupillernas paletter – Dikternas dementa diamanter

Ordlek: B mig inte… C mig – Hell of Fame, Ha-ha-hades – Komsi kosmos!

Poesi: En fågelvråks ryttlande flygande frågetecken – Överträd gränsen, över trädgränsen

*

Det är hejdlöst rimmande, det är galet galopperande, dikterna tar sig själv på stort allvar men med glimten i ögat. Diktsamlingen är ett överlastat skepp som sjunker in i mitt medvetande och förblir där. Jag kommer på mig själv med att vrida ansiktsdragen i till synes omöjliga grimaser under läsningens gång, helt enkelt för att jag koncentrerar mig så hårt. Jag häpnar, tappar hakan, gapskrattar – vad ÄR det här? Egentligen?

*

Idag är tankarna som drunknat vatten,
kvävda av sitt eget element.
Den tunga trötta galna glada gamla solen

klarade sig över horisontens
snubbeltråd, bara för att lösas upp:
en vitaminberikad brustablett
bland molnen

*

Den första avdelningen är lysande. Avdelning två och tre känns bleka i jämförelse, men mot slutet tar det sig ordentligt. Sammanfattningsvis: en upplivande lässupplevelse – en injektion av liv.

*

Att inte bara i såp-hal
syllogistisk balsal se
synapserna sinistert
gnistra. Gå och stå och

ligga här och tänka. –

Blänka

6 kommentarer

  1. Inte direkt dikter man kommer ihåg, snarare sådant man läser och glömmer´tills man ånyo hittar boken i gömmor-orden flyger iväg´just som bubblorna i mineralvatten,läsk!Kittlar skönt i näsan!MVH Gladiatan

  2. Tack Gladiatan för dina fyra inlägg. De sprudlar! Fettlösekraft, är det på norska eller svenska det står? Nyfiken! Personligen måste jag säga att jag kommer ihåg just det där med att solen löses upp som en brustablett – det motivet finns förresten hos Tranströmer, fast i ett annat sammanhang, och jag tycker mig minnas att jag läst flera andra liknande liknelser – samt “överträd gränsen, över trädgräsen” som jag tycker är riktigt – säger genialiskt i brist på bättre ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − 4 =