Tips på Pride-läsning

Tips på Pride-läsning

Med anledning av Stockholm Pride, som pågår den här veckan, tänkte jag tipsa om några böcker med HBTQ-tema som jag läst sedan förra Pride.

Romaner för vuxna
Just nu läser jag Sara Lövestams tredje deckare om papperslöse Kouplan, Luften är fri (2016). De tidigare delarna i serien heter Sanning med modifikation (2014) och Önska kostar ingenting (2015). Fjärde delen, Finns det hjärterum, ges ut i höst.

En bok som jag gillade mycket mer än förväntat var Kristofer Folkhammars Magisterlekarna (2015), där berättelsen om en skola med bara homosexuella män rymmer både poesi, tragedi och passion.

Bengt Martins Sodomsäpplet (1968) är årets Stockholm Läser-bok. En mörk, väldigt välskriven bok om tonårsångest och förbjuden kärlek kring 1950. Jag har läst den många gånger, men återsåg den med glädje i år.

En klassiker som utkom i samma veva som Sodomsäpplet är Eva Alexandersons Kontradans (1969), som jag läste förra året – och drabbades av. Det här är nämligen en tidlös roman om den stora, destruktiva passionen. I väntan på att den nytrycks finns den som e-bok.

Romaner för ungdomar och unga vuxna
Abigail Tarttelins Golden Boy gavs ursprungligen ut 2013, men kom på svenska i år. En medryckande och läsvärd berättelse om intersex och hemligheter.

Anna Ahlunds Du, bara (2016) handlar om förälskelse, sex och de första stapplande stegen i en relation. I år kommer Saker ingen ser, en kollektivroman som bland annat har en icke-binär karaktär.

Kapitelböcker
Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson har alldeles nyss givit ut Lisbet och Sambakungen, en alldeles lysande normkreativ berättelse.

Jenny Jägerfelds skriver om en ung transkille i Brorsan är kung (2016). En högkvalitativ och välskriven bok, med både fart och fläkt.

Sara Lövestams Skarven (2016) läste jag strax innan förra Pride. En spännande och fin skildring av tre mellanstadiebarn som löser ett brott. En av dem är Johanna, som alla kallar för Johan.

Malin Nilsson och Vanessa Lopéz har tillsammans skrivit Det är jag som är Mickan (2015), om Mickan som passar på att byta namn och presentera sig som tjej när hon byter skola. I höst kommer uppföljaren Vi är världen, skriven av Malin Nilsson och Saga Becker.

Faktaböcker
Johan Hiltons Monster i garderoben. En bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates publicerades 2015. Om du inte redan har läst Hiltons skildring av en tid och ett samhälle, speglat i en skådespelare – gör det, genast !

Moa-Lina Olbers Croall har i I mitt namn. En bok om att vara trans (2016) skrivit en faktabok om trans som passar perfekt både för ungdomar och vuxna.

Maria Ramnehills Ett transfeministiskt manifest (2016) är en tankeväckande och provokativ genomgång av den sneda synen på transkvinnor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 + 10 =