Den här veckan och förra har jag hållit två föreläsningar om hbtq-litteraturhistoria: en för bibliotekspersonal och folkhögskolelärare i Västernorrland, en för bibliotekspersonal i Skåne. Årets enda två föreläsningar rev jag alltså av på en vecka – dessutom en vecka i karantän med covid och tillhörande och heshet etc. Men det gick bra och rösten höll hyfsat. Vid båda tillfällena nämnde jag förstås drömmen om databasen Queerlit, som jag brukar, men vad jag inte hade en aning om var att den drömmen höll på att slå in.
För att göra en lång historia kort: redan när jag började samla listor över hbtq-böcker på den här bloggen, och skrev min bibliografi HBTQ – Böcker bortom normen, insåg jag att en databas vore mycket bättre. Sedan träffade jag Sam Holmqvist, som också länge hade velat se en sådan databas. För några år sedan började vi prata med Jenny Bergenmar, docent i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och särskilt inriktad på digital humaniora. Och planerna växte till en hel liten projektgrupp, som också omfattar bibliotekarierna Linda Börjesson och Olov Kviström och Koraljka Golub, professor i biblioteks- och informationsvetenskap.
Vi har skickat iväg ett antal ansökningar om finansiering, men den här gången fick vi faktiskt napp. Riksbankens jubileumsfond har beslutat att finansiera Queerlit. Det innebär att jag ska få vara med att skapa en deldatabas till Libris, med svensk hbtqi-litteratur. Och queera ämnesord! Kan fortfarande inte riktigt fatta att det är sant, men närmre än så här har drömmen verkligen aldrig varit att bli verklighet.